Brukerhistorie - Tinnitus rehabilitering

Caroline Johannesen

I en artikkel publisert av dagbladet forteller Caroline Johannessen (43) om hvordan hun fikk hjelp til å håndtere tinnitus. Caroline har vært på et 3-ukers rehabiliteringsopphold hos HLF Briskeby, der hun har fått god hjelp.

Caroline Johannessen har tinnitus, og har funnet sin måte å håndtere ulydene på. – Jeg kunne gravd meg ned og deppa over at jeg har tinnitus, men jeg har lært å ta kontroll over den. Med et smil forteller hun om hvordan hun lever med tinnitus. Hun viser fram et høreaparat, som hun selv har valgt farge på. – Det synes jo nesten ikke, ser du? Jeg husker hvordan de så ut før; så svære og klumpete. Da jeg fikk mitt, kunne jeg velge mellom rosa, blått, gull og sølv. For fire år sida fikk Johannessen konstatert at ulyden i ørene hennes var tinnitus. Hun fikk også beskjed om at hun hadde nedsatt hørsel. Det satt langt inne å oppsøke hjelp, og å innse at hun hadde rett i det hun mistenkte. – Jeg følte meg plutselig annerledes enn andre, ikke helt komplett, på et vis. Jeg følte meg maktesløs. Dette kom jeg til å ha livet ut, hvordan skulle jeg takle det? tenkte jeg. Det var veldig tøft for meg i begynnelsen, erkjenner hun.

Enkelte dager er tøffere enn andre, der tinnitusen er ekstra plagsom, forteller Caroline Johannessen. – I store forsamlinger, for eksempel. Da kan jeg bli litt redusert dagen etter. Samtidig blir det for dumt å unngå sånt, synes jeg. Jeg er veldig sosial, så jeg strekker meg som regel langt for å delta i sosiale settinger.

Fått god hjelp

Caroline Johannessen har fått god hjelp på rehabilitering hos HLF Briskeby. – Kurset burde vært på blå resept for alle med tinnitus, sier hun. I rehabilitering er hovedmålet å bli mindre oppmerksom på lyden og mindre plaget av den, selv når den dominerer oppmerksomheten. For å få plass på rehabilitering må man ha henvisning fra øre-, nese- og halsspesialist. Ventelista er ofte lang. Det tok ikke lang tid før Johannessen forsto at hun ikke kunne «grave seg ned» og jobbe imot tinnitusen. Dette var noe hun ble nødt til å lære seg å leve med. Caroline ble henvist til rehabilitering der hun fikk mye nyttig informasjon om hva tinnitus var og kunne oppleves for andre. I tillegg forteller hun at hun møtte folk i samme situasjon som gjorde at hun ikke følte seg så alene. Johannessen har god hjelp av ulike mestringsstrategier. – Det er lett å ty til unnvikelsesstrategier, som å ta opp mobiltelefonen med en gang jeg står opp, fordi jeg er redd for at tinnitusen skal ta overhånd fordi det er stille rundt meg. Jeg prøver å la tinnitusen ikke ta kontroll over meg, men jeg over den.

Hun har alltid et håp om at ulyden en gang skal forsvinne. Likevel har hun godtatt hvis ikke det skjer. – Det er trist at noen som sliter med tinnitus velger å ikke gjøre noe for å få det bedre. Selv om det kan sitte langt inne å snakke høyt om det, er det nettopp det som har vært min redning. Jeg har lært meg å leve godt med tinnitus.

Tusen takk til Caroline Johannessen som valgte å dele sin historie.

Tekst er hentet fra Leve godt med tinnitus – Effektiv tinnitus-behandling hjalp Caroline (dagbladet.no)